Hvad bruger man sikkerhedssko til?

hksdk sikkerhedsskoVi ser reklamerne for sikkerhedssko alle steder: på busser, på Kongens Nytorv, på fodbold stadionet til de store fodboldkampe, men hvad er sikkerhedssko egentlig? Og hvad bruger man sikkerhedssko til?

Sikkerhedssko er en type sko, som man bruger inden for håndværksfaget for at beskytte sig selv og sin krop. Sikkerhedssko er typisk robuste sko med en grov sål, så man står fast, i en robust kvalitet, der kan klare hårdt arbejdsmiljø og ikke mindst med en tå eller spids i ekstra hårdt materiale, der sikrer ens fødder, hvis man skulle være så uheldig at tabe tunge ting ned over sig selv.
Inden for ridesportens verden kender man også til en slags sikkerhedssko. Det samme sikkerheds koncept bliver brugt i mange slags ridestøvler, som der bliver brugt i sikkerhedssko til håndværkere. Konceptet går ud på at tåen eller spidsen består af enten jern eller hård plast, sådan så man ikke får mast sine tæer, hvis uheldet er ude.

Sikkerhedssko, en vigtig del af de personlige værnemidler
Inden for håndværker faget, er sikkerhedssko, og sikkerhedsbeklædning i det hele taget, en ekstremt vigtig ting. Der er faktisk regler på området der forbyder håndværkere i at arbejde på en arbejdsplads, hvor der ikke er styr på arbejdsbeklædningen, eller med andre ord de personlige værnemidler.

På en arbejdsplads inden for håndværker faget er det arbejdsgiverens ansvar, at sørge for at alle de ansatte er ordentligt klædt på. Det er ham, der skal betale alle personlige værnemidler til hans ansatte, og det er hans ejendom. Han må for eksempel aldrig sende sine ansatte ud på en opgave uden at de har sikkerhedssko på. Derudover kan arbejdsgiveren ikke bare købe en masse sikkerhedstøj og sikkerhedssko og håber på, at det passer de ansatte. Al sikkerhedstøj og sikkerhedssko skal være tilpasset til den enkelte ansatte, så der ikke opstår gener under arbejdet.

Selv ansvarlig for sine sikkerhedssko
Alle håndværkere, der er ansat inden for håndværker faget og som får udstukket sikkerhedsbeklædning ved arbejdets start, har ansvar for at holde dette udstyr i god stand. Den ansatte har for eksempel til opgave, at holde øje med om dennes sikkerhedssko er intakte samt om størrelsen passer dem.

Finder den ansatte fejl om mangler ved sikkerhedsudstyret, har denne pligt til at anmelde fejl og mangler til arbejdsgiveren og arbejdsmiljøorganisationen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s